XeNote/posts/articles-tr/Zettelkasten Uygulamaları.md

76 lines
5.6 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-11-28 16:36:28 +00:00
# Zettelkasten Uygulamaları
**title**: Süper Yetenekli Zettelkasten Not Alma Uygulamaları
**description**: Zettelkasten metodunu uygulayabileceğiniz ve süper yetenekli not-alma uygulamaları listesi.
**canonical**: [https://www.cbsofyalioglu.com/post/zettelkasten-not-alma-uygulamalari/](https://www.cbsofyalioglu.com/post/zettelkasten-not-alma-uygulamalari/)
![https://www.cbsofyalioglu.com/content/images/size/w2000/2020/09/ucretsiz-ghost-blog.jpg](https://www.cbsofyalioglu.com/content/images/size/w1000/2020/10/zettelkasten-uygulamalari-1.jpg)
---
Bu yazıda süper yetenekli, üretkenliğinizi ciddi ölçüde arttıracak ve size yeni bir-aradalıklar sunabilecek, aynı zamanda Zettelkasten metodu ile uyumlu dijital uygulamalardan bahsedeceğim.
Hatırlamak maksadıyla: geçen yazıda Zettelkasten metodundan ve bu metodu oluşturan temel özelliklerden bahsetmiştim. Ayrıca Alman sosyolog Luhmann'ın bu yöntem ile hayatını nasıl şaşılacak ölçüde üretken geçirdiğini de sizlerle paylaşmıştım. Yazıyı okumak isteyenler buradan [Zettelkasten Metodu](https://www.cbsofyalioglu.com/post/zettelkasten-metodu/) ile ilgili yazıya ulaşabilir.
Bu yazıda ise Zettelkasten metodunu kullanabileceğiniz süper yetenekli dijital not-alma uygulamalarından bahsedeceğim. Bu alanda arşivim yeterince geniştir ve hepsini burada zaman içerisinde paylaşacağım.
### 1) Notion
Daha geçen hafta (2020 Eylül'ünün son günleri) Notion uygulaması backlink özelliğini tanıttı.
[Notion - The all-in-one workspace for your notes, tasks, wikis, and databases.](https://www.notion.so/?ref=www.cbsofyalioglu.com)
[https://twitter.com/NotionHQ/status/1311795535414611969?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311795535414611969%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbsofyalioglu.com%2Fpost%2Fzettelkasten-metodu%2F](https://twitter.com/NotionHQ/status/1311795535414611969?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311795535414611969%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbsofyalioglu.com%2Fpost%2Fzettelkasten-metodu%2F)
### 2) Roam Research
[Roam Research - A note taking tool for networked thought.](https://www.roamresearch.com/?ref=www.cbsofyalioglu.com)
Roam bugün itibariyle piyasadaki en iyi not alma uygulamasıdır deniliyor. Ancak bu tabi ki mümkün değil. Piyasada o kadar fazla not alma uygulaması ve farklı özellikler mevcut ki, her bütçeye, zevke ve fonksiyona göre ayrı bir uygulama bulmanız kaçınılmaz. Daha önemlisi bunların hepsinin bir arada olabileceği bir uygulama çok mümkün gözükmüyor.
Neyse, Roam'a geri dönelim. Block seviyesinde backlinklere izin vermesi ve graph modeli ile notlarınızı size göstermesi gibi daha bir çok üretkenlik özelliğine sahip bu uygulama aylık 15$ gibi nispeten pahalı bir fiyat politikasına sahip.
Akademik amaçlar için burs imkanı da sunuyor diyerek notumuzu da düşelim.
### 3) Obsidian
[Obsidian: A knowledge base that works on local Markdown files.](https://obsidian.md/?ref=cbsofyalioglu.com)
PC'nize indirip kurabileceğiniz bu çevrimdışı yazılım markdown formatında notlar almanızı, backlinkler oluşturmanızı ve notlarınızı daha önce görmediğiniz bir aradalık ile size sunuyor.
Uygulama kişisel kullanımınız için ücretsiz.
### **4) En Modüler Not Tutma/ Kişisel Wiki Uygulaması: TiddlyWiki**
Link: [TiddlyWiki](https://www.tiddlywiki.com/)
TiddlyWiki çok uzun süredir bizlerle beraber olan sıradışı bir knowledgebase/kişisel-wiki uygulaması. Sıradışılığı şuradan geliyor: Tüm program yalnızca bir HTML dosyasından ibaret. Tek bir dosyadan oluştuğu için basit bir uygulama olduğunu düşünecekseniz, şimdiden söyleyebilirim ki büyük bir yanılgıya düşersiniz. Hiç de başlangıç-tipi kullanıcı dostu olmayan bir arayüze sahip. Daha detaylı bilgi için incelemesini yaptığım [Not Alma Uygulaması:TiddlyWiki](https://www.cbsofyalioglu.com/post/not-alma-uygulamasi-tiddlywiki/) yazısına bakabilirsiniz. [[TiddlyWiki]]
Ancak, muhtemelen piyasadaki tüm uygulamalardan çok daha yetenekli bir uygulama diyebilirim. Özellikle açık kaynak olması, uzun yıllardır biriken ciddi bir komüniteye sahip oluşu onu eşsiz bir yere koyuyor. Çok fazla varyasyona sahip bu uygulama için önerebileceğim bir kaç tanesi şunlar:
- [Tiddly Roam](https://tiddlyroam.org/): Kısmi Roam özellikleri ile donatılmış ve graph map özellikli olan versiyon.
- [Tiddly Research](https://kebifurai.github.io/TiddlyResearch/): Kısmi Roam özellikleri ile donatılmış bir diğer versiyon.
- [Tiddly Drift](https://akhater.github.io/drift/): Pek yetenekli bir başka versiyon.
Ben en son Drift versiyonunu kişisel wiki sayfamda kullanıyorum. Kendi digital-garden'ımdan bir ekran görüntüsü paylaşayım.
![https://www.cbsofyalioglu.com/content/images/2020/10/xki-isel-wiki-ss.jpg.pagespeed.ic.VfYBMj1Beo.webp](https://www.cbsofyalioglu.com/content/images/2020/10/xki-isel-wiki-ss.jpg.pagespeed.ic.VfYBMj1Beo.webp)
### **5) GitHub Senkronize bir Roam Alternatifi: Logseq**
[A local-first knowledge base.](https://logseq.com/)
Online olarak kullanabileceğiniz Logseq'i kullanırken fark edeceksiniz ki Roam'a çok benzeyen bir arayüzü ve kullanımı var. Outline tipi notlar alıp, graph map üzerinde notlarınız arasındaki ilişkileri görebileceğiniz bu uygulama şu an ücretsiz.
### **6) Markdown Notlarınız için Online Bir Uygulama: Relanote**
[Relanote - Connect your notes into a knowledge graph](https://relanote.com/)
Obsidian ile benzer özellikler taşıyan RelaNote henüz beta aşamada ve makul bir ücretsiz plana sahip.
Tags: #zettelkasten-app